Szaszłyki drobiowo pieczarkowe z sosem i makaronowymi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Piersi z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą, pieprzem i
słodką
papryką. Pieczarki oczyszczamy, obieramy, gotujemy ok 10 minut w
osolonym
wrzątku. Kiedy przestygną nadziewamy je na przemian z piersią
kurczaka-
którą nadziewamy faliście na patyczki szaszłykowe. Gotowe szaszłyki
możemy ugrilować albo usmażyć ( tak jak to zrobiłam ja ) na oleju
na
rumiano.
2\. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, delikatnie wyjmujemy
z
garnka, smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju.Osączamy z
nadmiaru
tłuszczu.
3\. Sos: Cebulę, czosnek oraz chili drobno siekamy, przesmażamy na
rozgrzanej oliwie.Następnie dodajemy miód i cukier i czekamy aż się
rozpuszczą, oczywiście mieszając. Następnie dodajemy resztę
składników oprócz soli i pieprzu( doprawiać bedziemy na koniec) oraz
wlewamy 3/4 szkl wody.Sos doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień
by
sos się zredukował -ok 30-40 minut.Gotowy doprawiamy solą i pieprzem
i
przecieramy przez sito kiedy ostygnie.
4\. Szaszłyki podajemy z gotowym zimnym sosem oraz makaronowymi>
;;frytkami"
Komentarze