Szaszłyki drobiowo-warzywne

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pyszne szaszłyki nie tylko na grillu, również można wykonać je w piekarniku. W formie obiadu oraz przekąski na ciepło przy różnych okazjach! POLECAM!!!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 12 szaszłyków:

    - 3 pojedyncze, duże filety z kurczaka
    - 1 laska kiełbasy swojskiej
    - 2 średnie czerwone papryki
    - 1 duża czerwona cebula
    - 24 szt. małych pieczarek

    Dodatkowo:

    - 2 łyżki przyprawy do gyrosa
    - pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
    - łyżeczka majeranku
    - łyżeczka soli
    - olej rzepakowy
    - drewniane patyczki do nadziewania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka umyć, pokroić na większe kawałki, dodać przyprawę do gyrosa, majeranek, pieprz, sól i 3-4 łyżki oleju, wymieszać wstawić do lodówki na ok 2-3 h. Pieczarki obrać ze skórki, papryki pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i odrywać każdą łuskę osobno (by lepiej się nabijało na patyczek:)). Nadziewać na patyk kawałki kurczaka, pieczarkę, cebulę, paprykę, gruby plasterek kiełbasy (każdy szaszłyk robię na 2 warstwy). Gotowe skropić niewielka ilością oleju. Piec w piekarniku nagrzanym do 200st C przez 25-30 minut - przynajmniej raz obrócić szaszłyki na druga stronę. Podawać z ulubionym sosem i sałatką:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować