Szaszłyki „samo zdrowie”

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiam przyrządzać smakołyki dla mojej licznej rodziny

Składniki:

  • ● kiść pomidorów koktajlowych
    ● ok. 20 dag żółtego sera, np. goudy
    ● ogórek
    ● 5-6 korniszonów
    ● pęczek rzodkiewek
    ● mały słoik marynowanych cebulek
    ● mały słoik marynowanych pieczarek
    ● czerwona papryka
    ● ewentualnie pokrojona w kostkę kromka chleba

Szaszłyki „samo zdrowie” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki „samo zdrowie” 1. Cebulki i pieczarki osączamy
    z zalewy. Rzodkiewki, pomidory,
    ogórka i paprykę myjemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem. Paprykę przekrawamy,
    usuwamy gniazdo nasienne,
    miąższ kroimy w średnią
    kostkę. Kroimy pozostałe
    warzywa: rzodkiewki w plastry
    lub ćwiartki, ogórka w cienkie,
    a korniszony w 1-cm plastry.
    Ser kroimy w dużą kostkę.
  • 2. Na patyki do szaszłyków
    na przemian nadziewamy całe
    pomidory, pieczarki, cebulki
    oraz paprykę, ogórka, korniszony
    i ser (ewentualnie
    kawałki pieczywa). Układamy
    na talerzu.

Porady

● Pomidory koktajlowe możemy zastąpić 1 dużym pokrojonym w 2-cm kostkę pomidorem. ● Szaszłyki warto urozmaicić, dodając kilka osączonych, pokrojonych w cząstki kolb minikukurydzy oraz czarnych lub zielonych oliwek faszerowanych papryką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Komentarze

Podobne przepisy