Szaszłyki po japońsku

5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

W kuchni cenię spontaniczność i zdaję się na intuicję. Lubię przygotowywać dania z innych stron świata.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag filetów z kurczaka
    2 woreczki ryżu
    biała część pora
    marchewka
    sałata
    sól
    cukier
    ocet jabłkowy
    sos teriyaki
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżeczki startego imbiru
    olej
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Koreczki

Szaszłyki po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski. Mieszamy z niewielką ilością octu, cukru i soli. Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w długie
    paski. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączamy.
  • 2. Marynata: sos sojowy mieszamy z 2 łyżkami sosu teriyaki, łyżką cukru, imbirem, łyżką oleju i szczyptą soli.
  • 3. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Pora kroimy w krążki zbliżone grubością do kawałków kurczaka. Mięso na przemian z porem nabijamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy na grillu ok. 20 minut, co pewien czas obracając.
  • 4. Ryż i szaszłyki przed podaniem skrapiamy sosem teriyaki. Podajemy z sałatą udekorowaną marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować