Szaszłyki po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski. Mieszamy z niewielką ilością octu, cukru i soli. Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w długie
paski. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Osączamy.
2.Marynata: sos sojowy mieszamy z 2 łyżkami sosu teriyaki, łyżką cukru, imbirem, łyżką oleju i szczyptą soli.
3.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Pora kroimy w krążki zbliżone grubością do kawałków kurczaka. Mięso na przemian z porem nabijamy na patyki do szaszłyków. Pieczemy na grillu ok. 20 minut, co pewien czas obracając.
4.Ryż i szaszłyki przed podaniem skrapiamy sosem teriyaki. Podajemy z sałatą udekorowaną marchewką.
Komentarze