300g piersi z indyka
250 g boczku wędzonego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
6-7 małych cebul
przyprawa do szaszłyków
wegeta do posypania cebuli i papryki
olej
Szaszłyki z indykiem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawę do szaszłyków wymieszać w miseczce z 3 łyżkami oleju. Mięso z indyka pokroić w grubą kostkę, boczek w plastry ok. 1 cm - wymieszać w przyprawie. Papryki pokroić w większe kawałki, cebulę w plastry ok 1 cm. - posypać wegetą. Mięso, boczek, papryki i cebulę nabijać na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejności. Układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową, przykryć szaszłyki folią. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez około 30 min. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze przez ok. 10 min.
Porady
Szaszłyki można podawać z ziemniakami, ryżem lub samodzielnie jako danie.
Komentarze