Szaszłyki z krewetkami i sosem cytrynowym

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Szybkie, pyszne... Delikatne... Dla tych, którzy kochają owoce morza...

  • Łatwy

Składniki:

  • - krewetki tygrysie (surowe): 12 sztuk
    - pomidorki koktailowe: 6 sztuk
    - cukinia (mała i jędrna): 1 sztuka
    - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 2 łyżki
    - mleko: 250 mililitrów
    - mąka: 1 łyżka
    - masło: 1 łyżka
    - cytryna: 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    - żółtko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szaszłyki z krewetkami i sosem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki oczyszczamy, usuwamy ogonki, jelitko, myjemy, suszymy, mieszamy z suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem oraz oliwą i przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku. Solimy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
    Cukinię kroimy na cienkie paseczki za pomocą obieraka do warzyw.
    Pomidorki kroimy na pół lub na 3 części.
  • szaszłyki 2. Każdą krewetkę owijamy paseczkiem cukinii i nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z pomidorkami.
    Grillujemy ok 3 minuty z każdej strony, aż krewetki staną się różowe, nie za długo, aby nie były gumowe.
  • 3. W rondelku z grubym dnemrozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy, zalewamy mlekiem, gotujemy mieszając, aby nie powstały grudki. Dodajemy żółtko, zdejmujemy z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką startą z 1 cytryny. Dodajemy odrobinę cukru do smaku oraz pęczek drobno posiekanego koperku.
    Podajemy do szaszłyków. Doskonały zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować