Szaszłyki z łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata: czosnek
obieramy i przeciskamy
przez praskę.
Natkę i tymianek
myjemy, osuszamy
i siekamy. Mieszamy
z czosnkiem,
olejem, winem, solą
i pieprzem.
2.Łososia myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem kuchennym
i kroimy w ok. 3-cm
kawałki. Polewamy marynatą,
mieszamy i odstawiamy na
godzinę w chłodne miejsce.
3.Warzywa myjemy i osuszamy.
Papryki przekrawamy na
pół i usuwamy gniazda nasienne.
Miąższ kroimy w większe kawałki. Cukinię kroimy
w plastry, a selery w kostkę.
Żółte pomidory przekrawamy
na pół, koktajlowe pozostawiamy
w całości.
4.Łososia i warzywa nabijamy
na przemian na wcześniej
namoczone patyki do szaszłyków.
Oprószamy solą.
5.Blachę skrapiamy odrobiną
wody i oleju i układamy szaszłyki.
Pieczemy ok. 30 minut
w rozgrzanym do temperatury
ok. 180 °C piekarniku z włączoną
funkcją grilla.
Komentarze