szaszłyki z piekarnika

4.48 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wymyśliłam sama taką wersję szaszłyków

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1pierś z kurczaka podwójna
    ok pół kg chudego boczku
    duża cebula
    1cukinia
    1papryka duża
    0,,5kg pieczarek
    zioła prowansalskie ,sól ,pieprz,olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szaszłyki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-282nauf 1. 1.Oba mięsa kroimy w dużą kostkę i marnujemy z przyprawami i trochę oleju najmniej 1godzinę ,ja całą noc
    2.cukinię kroimy w grube plastry i plastry na pół
    3.paprykę kriomy w grubą kostkę
    4.cebulę kroimy w grube pióra
    pieczarki całe blanszujemy na małej ilości oleju przez ok pięć minut ,wtedy są bardzo soczyste w szaszłyku
    5.szpadki namaczamy w wodzie na czas przygotowywania składników
    6 nadziewamy składniki na przemian
    7.posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i pieprzem
    8.blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia który smarujemy pędzelkiem olejem rzepakowym
    9 układamy szaszłyki dosyć ciasno ,trochę pędzelkiem smarujemy olejem ....i pieczemy ,na 180stopni ,ja najpierw 10min na termoobiegu ,15minut góra dół ,ostatnie 10min znowu termoobieg ,zresztą trzeba doglądać gdyż nie każdy piekarnik pecze równo .....i gotowe ..smacznego

Porady

dobrze jest w trakcie pieczenia obrócić szaszłyki na drugą stronę...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować