1pierś z kurczaka podwójna
ok pół kg chudego boczku
duża cebula
1cukinia
1papryka duża
0,,5kg pieczarek
zioła prowansalskie ,sól ,pieprz,olej rzepakowy
Szaszłyki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Oba mięsa kroimy w dużą kostkę i marnujemy z przyprawami i trochę oleju najmniej 1godzinę ,ja całą noc
2.cukinię kroimy w grube plastry i plastry na pół
3.paprykę kriomy w grubą kostkę
4.cebulę kroimy w grube pióra
pieczarki całe blanszujemy na małej ilości oleju przez ok pięć minut ,wtedy są bardzo soczyste w szaszłyku
5.szpadki namaczamy w wodzie na czas przygotowywania składników
6 nadziewamy składniki na przemian
7.posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i pieprzem
8.blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia który smarujemy pędzelkiem olejem rzepakowym
9 układamy szaszłyki dosyć ciasno ,trochę pędzelkiem smarujemy olejem ....i pieczemy ,na 180stopni ,ja najpierw 10min na termoobiegu ,15minut góra dół ,ostatnie 10min znowu termoobieg ,zresztą trzeba doglądać gdyż nie każdy piekarnik pecze równo .....i gotowe ..smacznego
Porady
dobrze jest w trakcie pieczenia obrócić szaszłyki na drugą stronę...
Komentarze