Szczaw w słoikach na zimę

4.48 (159 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam zupę szczawiową, ale niestety szczaw do jej przyrządzenia nie jest dostępny przez cały rok. Polecam prosty, babciny sposób na jego „zakonserwowanie”, dzięki któremu możemy się cieszyć domową szczawiową nawet zimą.

  • 20 min

Składniki:

  • (na słoik o pojemności 900ml)

    Około 400g szczawiu
    Około 80g soli kuchennej
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Szczaw w słoikach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczaw w słoikach na zimę 1. Szczaw myjemy, odrywamy ogonki, odsączamy i siekamy. Przesypujemy solą i dokładnie mieszamy w dużym garnku. Soli powinno być około 20 % wagowych w stosunku do szczawiu. Szczaw z sola upychamy szczelnie w słoikach. Nie ma potrzeby pasteryzowania.

Porady

Przed przygotowaniem dania ze szczawiu należy go dokładnie wypłukać z soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować