SZCZAWIOWA Z JAJKIEM I ZIEMNIAKAMI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zupę robi się błyskawicznie i jest naprawdę smaczna.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 litr bulionu warzywnego
    • 1 słoik szczawiu (ok. 35 dag szczawiu)
    • 6 jajek
    • ½ szklanki śmietany 12 proc.
    • 1,5 łyżki mąki
    • 5 ziemniaków
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • Sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotuj bulion, dodaj szczaw, wymieszaj. Poczekaj aż zupa zawrze, następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 5 minut. Przypraw sola i pieprzem. Zagęść mąką uprzednio wymieszaną z wodą. Dodaj śmietanę i podgrzewaj jeszcze 10 minut na małym płomieniu, często mieszając zupę.
  • 2. Jajka włóż do garnka, zalej posoloną wodą. Gotuj 8-10 minut.
  • 3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Ugotuj na półtwardo w lekko posolonej wodzie, odcedź i dobrze osącz.
  • 4. Obraną cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, lekko podsmaż cebulę, dodaj podgotowane ziemniaki. Mieszając, zrumień je ze wszystkich stron. Przełóż na talerze, wlej zupę. Do każdej porcji włóż ugotowane i przekrojone na połówki jajko. Przed podaniem zupę udekoruj ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować