Szczawiowa zupa

0 (0 ocen)

Zupa szczawiowa-obecnie może nieco zapomniana. Moi rodzice kojarzą ją ze swoim dzieciństwem. Jeśli ktoś lubi kwaskowate zupy , np. ogórkową ta z pewnością także mu posmakuje.

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 1,5-2 litry rosołu z kurczaka (może być z kostki),
    • 4-5 sporych garści szczawiu,
    • 5 ziemniaków,
    • 1 marchew,
    • 20 dag białej kiełbasy,
    • 4 jajka ugotowane na twardo,
    • 2 łyżki śmietany do zabielenia,
    • ½ łyżki mąki do zagęszczenia,
    • 1 łyżka masła,
    • Pieprz, sól do smaku,
    • Szczypiorek do posypania,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczawiowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw przebieramy. Płukany kroimy na mniejsze części. Masło roztapiamy na patelni. Dusimy na nim przygotowany szczaw delikatnie go soląc.

    Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w talarki. Tak przygotowane składniki gotujemy do miękkości w rosole. Następnie dokładamy do rosołu szczaw oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy razem około 10 minut. Zupę zabielamy i zagęszczamy ( W tym celu w części rosołu mieszamy mąkę i śmietanę. Mieszaninę wlewamy na gotująca zupę). Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

    Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z jajkiem oraz pokrojoną zieleniną.

Porady

Szczaw podduszony na maśle nadaje zupie przyjemnego posmaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować