Szczeniaki/ kociaki.

5 (172 ocen)

  • 30 min

Te apetyczne ciasteczka są rozchwytywane przez dzieci !!!

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 230 g mąki,
    - Łyżka mleka w proszku (kopiata)
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 3 łyżki śmietany 18%,
    - 180g masła,
    - jajko

    - Kakao,
    - Czekoladowe płatki kukurydziane,
    - Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szczeniaki/ kociaki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szczeniaczki/ kociaczki 1. Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z mlekiem w proszku, cukrem pudrem. Dodać śmietanę, jajko oraz masło. Zagnieść jak ciasto kruche.
    Do niewielkiej części dodać kakao.
    Formować kulki o średnicy 1-1,5 cm. Z płatków zrobić uszy ( maczać w białku przed umocowanie, wtedy nie odpadną po upieczeniu). Z ciasta ciemnego zrobić oczy i nos. Piec do zrumienienia w 180°C (około15 min).
    Jeśli wykonujemy szczeniaczki uszy mają być klapnięte, a u kociaków płatki czekoladowe wbijamy, tak by stały do góry. Dodatkowo przy wykonywaniu kotków, po upieczeniu dorysowujemy im wąsy z polewy czekoladowej.
  • Szczeniaczki/ kociaczki 2. Dzieci je uwielbiają:) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować