Szczi

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów. Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na następny dzień.

  • 5 godz.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
    4 łyżki masła
    4 ziemniaki
    1 marchewka
    1.5 l rosołu
    1 cebula
    1 pietruszka
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    400 g wędzonych kości wieprzowych
    sól
    pieprz
    listek laurowy
    kwaśna śmietana
    natka pietruszki
    koperek
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wędzone kości zalałem 1,5 l wody. Zagotowałem.
    Kapustę przepłukałem i dobrze odcisnąłem. Włożyłem do garnka, dodałem 3 łyżki masła, wlałem tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła. Przykryłem, dusiłem ok. 5 minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszkliłem je na maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw. Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do kapusty. Podduszone warzywa również dodałem na 10 minut przed końcem gotowania kapusty. Wlałem resztę rosołu wraz z kostkami. Gotowałem przez 30 minut. Dodałem sól, pieprz i listek laurowy, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Podałem dekorując kleksem śmietany i posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować