Szekelygulyas - gulasz transylwański

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Danie kuchni węgierskiej ,znane jako gulasz transylwański. To połączenie mięsa wieprzowego z kiszoną kapustą.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    800 g kiszonej kapusty
    4 cebule
    60 g smalcu
    250 ml śmietany
    ząbek czosnku
    łyżeczka mielonego kminku
    łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    łyżka mąki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szekelygulyas - gulasz transylwański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekaną cebulę smażymy na smalcu ,następnie pokrojone w dużą kostkę mięso. Obsmażamy ,zalewamy wodą (1/3 szkl) ,solimy ,dodajemy paprykę ,kminek przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy 40 min na wolnym ogniu.
    Kapustę siekamy ,dodajemy do mięsa ,zalewamy wodą (kapusta musi być zakryta wodą) ,gotujemy do jej miękkości.
    Połowę ilości śmietany mieszamy z mąką i dodajemy do potrawy. Gotujemy kilka minut ,cały czas mieszając. Podajemy razem z ziemniakami i polewamy pozostałą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować