Mąki tyle by ciasto było nie za żadkie ani nie za gęste
0,5 l mleka
0,5 szkl wody gazowanej
1 całe jajko
1 jajko ale tylko żółtko
Łyżka cukru pudru
szczypta soli
łyżka oliwi lub oleju
Farsz SEROWY:
250 dag sera białego
1 cały budyń waniliowy
1 op.cukru waniliowego
2 łyż.cukru pudru albo jak kto woli to mniej
parę łyżek śmietanki 30% nie ubitej
Mleko,woda,jajko ,mąka,żółtko,cukier,olej lub oliwa, sól, połączyć. Mieszać do momentu aż niebędzie grudek.Mąki dodajemy tyle by ciasto nie było za gęste ani za żadkie.Piec na rozgrzanej patelni cienkie placki naleśnikowe.
Masa:
Ser,cukier,budyń,śmietana,cukier waniliowy połączyć blenderem lub mikserem żeby masa miała konsystencje gładka.Również polecam do środka szlafroczków jabłka karmelizowane.
Po upieczeniu i zrobieniu masy na środek placka położyć sera i brzegi ciasta składać do środka aż zrobi nam sakiewkę,związać według uznania.
Smacznego
Porady
Olej lub oliwe możemy dodać do ciasta wtedy nie będzie nam przywierało.
Komentarze