Szpajza (Śląski smakołyk)

4.5 (143 ocen)

Śląski smakołyk znany już od XIX w.,spotykany najczęściej na weselach.Lekki,puszysty,orzeżwiający krem ,przygotowywany na dziesiątki wariantów

Składniki:

  • 9 jaj
    2 cytryny
    130 g cukru
    1 op.cukru waniliowego
    20 g żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szpajza (śląski smakołyk) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ok.10 salaterek.

    Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie i rozpuścić w kompieli wodnej,dodając łyżkę wrzącej wody.Cytryny umyć,sparzyć osuszyć.Otrzeć skórkę a sok wycisnąć.Białka ubić na sztywno z cukrami dodać żółtka,ubijając dalej dodawać cytrynową skórkę i po łyżce soku z cytryn.Z ubitą pianą jajeczną lekko połączyć żelatynę.Gotowy krem przelaćdo salaterek i wstawić do lodówki.Gotową szpajze można dodatkowo udekorować bitą śmietaną i listkiem melisy lub mięty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować