Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z parmezanem i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Wyśmienite połączenie szparagów i sosu pomidorowego. Polecam szparagi zapiekane miłośnikom wyrazistych smaków. Danie to powstało zupełnie przypadkiem i choć z początku miało wyglądać zupełnie inaczej w trakcie przygotowania poniosła mnie fantazja. Efekt jak dla mnie rewelacyjny.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • szparagi
    plastry szynki parmeńskiej
    szklanka tartego parmezanu
    passata pomidorowa (ok 200g)
    łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej z parmezanem i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy szparagi - odłamujemy twarde końcówki, myjemy. Na minutę wrzucamy do wrzącej wody.
  • 2. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem wymieszanym z drobno posiekanym czosnkiem (ząbek) i układamy w nim szparagi owinięte w szynkę parmeńską. Posypujemy częścią startego parmezanu. Wkładamy do piekarnika
  • 3. Na patelni delikatnie podsmażamy drobno posiekany czosnek (ząbek), wlewamy passatę, zagotowujemy. Dodajemy przyprawy, oraz pozostałą część parmezanu.
  • 4. Szparagi zapiekane pieczemy ok 20 minut, po 10 na każdej stronie. Smacznego

Porady

Przed pieczeniem główki szparagów można posmarować masłem. Zawijać w szynkę po jednym szparagu, lub po kilka. Ja zawijałam po dwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować