Szpecle bawarskie

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię gotować i piec. Często sięgam po nowe przepisy. Szpecle bawarskie przypominają kluseczki jadane na Węgrzech.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki
    200 ml mleka
    250 ml wody
    1/4 łyżeczki soli.

    Do gotowania:
    1 łyżka soli
    5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpecle bawarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpecle bawarskie 1. Z podanych składników mieszamy mikserem jednolite ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstego jogurtu lub ciasta naleśnikowego. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy mąki, a jeśli zbyt gęste – trochę wody.
  • 2. W 5-litrowym garnku zagotowujemy wodę z solą i olejem. Maszynkę do szpecli ustawiamy na garnku, wlewamy ciasto do pojemnika i poruszamy nim, aby z ciasta powstawały kluseczki. Jeśli ktoś nie ma maszynki, może wlać ciasto do durszlaka i mieszać drewnianą łyżką. Gotujące się kluseczki
    od czasu do czasu mieszamy, aby się nie skleiły. Gdy wypłyną, odcedzamy i polewamy zimną wodą. Zostawiamy, aby ociekły z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować