Szpinak do obiadu

4.46 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Taki szpinak podaję do młodych ziemniaków z jajkiem sadzonym. Danie najlepiej smakuje z kefirem, zsiadłym mlekiem lub maślanką. Moja córka i mąż mogliby jeść je codziennie.

Składniki:

  • ● 2 kg liści szpinaku
    ● 5 dag masła
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 3-4 ząbki czosnku
    ● sól
    ● pieprz
    ● gałka muszkatołowa (niekoniecznie) do smaku
    ● 100 ml śmietany
Wystaw ocenę:

4.46 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinak do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinak do obiadu 1. Liście szpinaku starannie
    przebieramy, usuwając ogonki,
    i płuczemy, a po osączeniu
    wrzucamy do wrzącej, lekko
    osolonej wody i blanszujemy
    ok. 3 minut. Po ugotowaniu
    szpinak dokładnie odcedzamy na sitku i odstawiamy, by
    ostygł, a następnie siekamy.
  • 2. Na głębszej patelni roztapiamy
    masło i dodajemy mąkę.
    Cały czas mieszając, robimy
    jasnozłotą zasmażkę.
  • 3. Do zasmażki dodajemy posiekany
    szpinak i mieszając,
    dusimy ok. 10 minut. Wlewamy
    śmietanę i nie przerywając
    mieszania, zagotowujemy.
  • 4. Szpinak doprawiamy do
    smaku zmiażdżonym w prasce
    lub drobniutko posiekanym
    czosnkiem, solą, świeżo
    zmielonym czarnym pieprzem
    oraz – jeśli ktoś lubi – szczyptą
    gałki muszkatołowej. Podajemy
    na ciepło, od razu po
    przygotowaniu.

Porady

● Jeżeli szpinak ma być dodatkiem do dania mięsnego, zamiast śmietany lepiej dodać 2-3 roztrzepane jajka. ● Gorący szpinak można posypać łyżką startego żółtego sera o ostrzejszym smaku lub startym parmezanem. Wtedy danie będzie miało bardziej wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować