Szpinak w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 50 min

Na zielono, szybko, tanio, lekko, zdrowo!

  • 50 min

Składniki:

  • 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (275 g)
    1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
    1 opakowanie sera feta (250 g)
    3 – 5 ząbków czosnku
    1 łyżka oleju do smażenia
    1 żółtko do posmarowania ciasta
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Dania główne Przekąski

Szpinak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju smażymy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
    2.Do czosnku dodajemy szpinak i smażymy do czasu, aż odparuje nadmiar wody.
    3.Dodajemy ser feta, od czasu do czasu mieszamy, aby dobrze się rozpuścił i połączył ze szpinakiem.
    4.Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie trzeba – ser feta jest wystarczająco słony.
    5.Rozwijamy płat ciasta francuskiego, dzielimy na 12 kwadracików
    6.Układamy szpinakowy farsz na środku i sklejamy, składając na pół.
    7.Smarujemy wierzch ciastek roztrzepanym żółtkiem.
    8. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15 - 20 minut (dopóki ciasto się ładnie nie zarumieni) w temperaturze 200 - 220°C.

Porady

Można podawać z dipem jogurtowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować