Szpinak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju smażymy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Do czosnku dodajemy szpinak i smażymy do czasu, aż odparuje nadmiar wody.
3.Dodajemy ser feta, od czasu do czasu mieszamy, aby dobrze się rozpuścił i połączył ze szpinakiem.
4.Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie trzeba – ser feta jest wystarczająco słony.
5.Rozwijamy płat ciasta francuskiego, dzielimy na 12 kwadracików
6.Układamy szpinakowy farsz na środku i sklejamy, składając na pół.
7.Smarujemy wierzch ciastek roztrzepanym żółtkiem.
8. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15 - 20 minut (dopóki ciasto się ładnie nie zarumieni) w temperaturze 200 - 220°C.
Komentarze