Szpinakowy wybuch:)

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest niepowtarzalnym zdziwieniem dla wszystkich zajadaczy :) Mało kto jest w stanie odgadnąć skąd się bierze taki zielony kolor :) Jest ze szpinakiem, a smakuje jak tradycyjna babka :) Dzięki cioci mogę nim zadziwiać swoich gości :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 opakowania szpinaku
    2 cukry waniliowe
    2,5 szklanki cukru
    6 jaj
    4 szklanki mąki krupczatki
    6 łyżeczek proszku do pieczenia
    600 ml kremówki
    4 śmietan fix
    granat
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Szpinakowy wybuch:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki należy kolejno ze sobą zmiksować. W momencie gdy powstanie jednolita masa wylewamy ją na zwykłą blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni około godzinę :) Następnie po wystygnięciu skrajamy boki oraz górę biszkoptu. Na wierzch smarujemy śmietaną zmiksowaną razem z śmietan fixem a pozostałe resztki z boków biszkoptu ścieramy na tarce by powstał tzw. mech. Sypiemy górę i kładziemy granat.

Porady

Szpinak jeżeli jest mrożony najlepiej wyciągnąć dzień wcześniej i rozmrozić na durszlaku by woda się odsączyła. Granat najwygodniej obiera się w wodzie, nie chlapie i szybciej odchodzą owoce od skóry :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować