Szpinakowa lazania z kurczakiem i dynią

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie dla 3-4 osób.

  • 60 min

Składniki:

  • 8-10 płatów lazanii,
    400-450 g mrożonego szpinaku,
    ugotowanie mięso z dwóch całych udek kurczaka,
    mała cebula,
    2 ząbki czosnku,
    6-8 suszonych pomidorów,
    opcjonalnie kilka łyżek dyniowego puree,
    ok. szklanki startego sera (u mnie parmezan i mozzarella)
    sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn (do smaku)

    na sos beszamelowy:
    szklanka mleka,
    czubata łyżka masła, czubata łyżka mąki,
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowa lazania z kurczakiem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, dorzucić czosnek, a po chwili zamrożony szpinak. Smażyć wszystko, aż do całkowitego rozmrożenia i podgrzania szpinaku, pod koniec wrzucić paseczki suszonych pomidorów i kawałki kurczaka, doprawić do smaku. Sos beszamelowy: rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Mieszając, wlać mleko i dalej mieszać, aż sos zgęstnieje (ok. 5-10 minut), doprawić. Płaty lazanii krótko podgotować (kilka minut, tyle, by nie były twarde). Dno naczynia do zapiekania posmarować beszamelem, ułożyć płaty lazanii, następnie farsz szpinakowy, kilka małych łyżeczek dyniowego puree, ser i beszamel - u mnie wyszły 3 warstwy (jeśli nie chcemy, by lazania po upieczeniu się rozpadała, płaty lazanii należy układać według schematu: poziomo, pionowo, poziomo). Ostatnia warstwę powinien stanowić makaron, ser i beszamel. Zapiekać w 200 stopniach ok. 15 minut (czas pieczenia zależy od stopnia uprzedniego podgotowania makaronu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Szpinak Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować