Szpinakowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Naleśniki zdrowe, mocno zielone i pełne witamin. Z dodatkiem kaszy, rukoli i szpinaku.

  • 45 min

Składniki:

  • ciasto:

    1 szklanka mąki pszennej

    3/4 szklanki mleka

    1 jajko

    1 łyżka oliwy

    sól szczypta

    1 duża garść szpinaku


    farsz:

    30 dkg szpinaku

    5 dkg sera białego

    sól, pieprz

    1 ząbek czosnku

    1 łyżka oleju

    1 garść rukoli

    1/3 szklanki kaszy kuskus

    10 pomidorków koktajlowych


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Ser

Szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na nalesniki 1.
    Mąkę przesypuję do wysokiej misy, dodaję sól, jajko, umyty szpinak, oliwę, mleko. Całość miksuję blenderem. Ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki.
  • naleśniki smażone 2. Naleśniki smażę bez oleju, spryskuję tylko delikatnie patelnię na początku.

  • farsz ze szpinaku i sera 3. Farsz:

    Kaszę przelewam zimą wodą, przekładam do miski, i zalewam 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiam na 15 minut.

    Szpinak myję, i kroję. Przesmażam na pralni na oleju, dodaje czosnek, doprawiam solą, pieprzem. Szpinak puści wodę, więc ją odlewam i dodaję pokruszony ser.

    Na każdym naleśniku układam rukole, na to farsz szpinakowy, kaszę i zwijam. Pomidorki koktajlowy kroję na ćwiartki i przesmażam na patelni. Naleśniki podaję z pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować