Szpinakowe naleśniki z łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna przekąska na zimno dla wielbicieli łososia. Sprawdza się nie tylko jako drugie śniadanie do pracy lub na uczelnię lecz również doskonale komponuje się na naszym stole podczas wieczornych imprez towarzyskich.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe (5- 6 naleśników) :

    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    1 szklanka wody gazowanej
    pół szklanki mleka
    łyżka oleju
    4 kostki mrożonego szpinaku w brykiecie
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    pieprz do smaku

    Nadzienie:

    200g wędzonego na zimno łososia
    250g białego serka kanapkowego (może być smakowy)
    świeży koperek


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Szpinakowe naleśniki z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy (najszybciej będzie w kuchence mikrofalowej ) i dokładnie odsączamy z wody. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, aby uzyskać jak najrzadsze ciasto. Zostawiamy go na kilkanaście minut Po tym czasie nalewamy porcję ciasta na mocno rozgrzaną patelnię i rozlewamy je po całym dnie patelni wykonując nią okrężny ruch. Gdy brzegi naleśnika zaczynają odchodzić, przerzucamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze przez moment. I tak do zużycia całego ciasta,
    Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, dodajemy świeży koperek ,a następnie układamy plastry wędzonego łososia i zawijamy.
    Zależnie od gustu możemy je podawać zwinięte w rulon lub pokrojone w roladki.

Porady

Aby uzyskać ładniejsze roladki po zwinięciu naleśników należy je umieścić w lodówce na pół godziny, dzięki temu ciasto lepiej zwiąże się z nadzieniem i po pokrojeniu uzyskamy porządany efekt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować