SZPINAKOWE CANNELLONI Z KURCZAKIEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Ta zapiekanka jest kolejnym przykładem na to, że szpinak z czosnkiem smakuje obłędnie, tworząc doskonałe połączenie, niezwykle bogate w witaminy i nieocenione wartości odżywcze. Idealna kuchenna para zaprasza do swojego tańca kurczaka w parze z serem feta…

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 250g makaronu cannelloni (około 20 rurek)
    450g fileta z kurczaka
    600g mrożonego szpinaku
    270g sera feta
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    150g żółtego sera
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    bazylia
    kurkuma
    oliwa

    Sos:

    2 łyżki masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    1 łyżki śmietany 12%
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowe cannelloni z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kw9kdu 1. Masa szpinakowa
    Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak
    i wszystko razem smażyć jeszcze 5-7minut. Na końcu dodać pokruszony ser feta i dokładnie wymieszać.
  • 2. Makaron cannelloni ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu (dodać oliwę żeby uniknąć sklejenia makaronu).
  • image-0gftsbu 3. Sos
    Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), wsypać mąkę i dokładnie rozetrzeć. Cały czas mieszając dodać mleko i doprowadzić do wrzenia. Żółtka wymieszać ze śmietaną i powoli dodać do sosu. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • image-26u9qiv 4. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ziołami prowansalskimi, bazylią, kurkumą, solą i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
  • image-1c9q7h5 5. Rurki makaronu napełnić masą szpinakową.
  • image-1t484d2 6. Składniki zapiekanki ułożyć warstwowo wg kolejności: ½ porcji faszerowanych rurek, ½ sosu, ½ porcji kurczaka, pozostała porcja faszerowanych rurek, pozostała porcja sosu i kurczaka. Na wierzchu posypać startym żółtym serem i natką z pietruszki.
  • image-0castrp 7. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego
    do 170°C i zapiekać około 30minut.

Porady

makaron cannelloni , szpinak , filet z kurczaka , ser feta , czosnek , cebula , żółty ser , zapiekanka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować