Szpinakowe krokiety w kukurydzianej panierce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszne i delikatne naleśniki z dużą ilością mięsnego farszu. W połączeniu z czerwonym barszczem tworzą bardzo pożywne danie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szkl mleka
    ok. 6 łyżek mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka masła
    6 kawałków mrożonego szpinaku
    szczypta soli

    Farsz:
    800 g ugotowanego i zmielonego mięsa (wieprzowo-drobiowego)
    1 ząbek czosnku
    1 mała cebula
    1 łyżeczka smalcu
    sól
    pieprz

    Panierka:
    1 jajko
    2-3 łyżki mleka
    ok 1,5 szkl płatków kukurydzianych
    sól

Szpinakowe krokiety w kukurydzianej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Podsmażamy do całkowitego rozmrożenia. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. W misce mieszamy mleko z jajkiem i mąką. Dodajemy szpinak oraz sól. Smażymy cienkie naleśniki. Ich ilość zależy od wielkości patelni.
  • 3. Mięso na farsz doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na smalcu. dodajemy do farszu. Całość dokładnie mieszamy.
  • 4. Na każdy naleśnik nakładamy dużą ilość. Zwijamy w rulonik.
  • 5. Jajko rozbijamy z mlekiem. Płatki kukurydziane zgniatamy wałkiem jak najdrobniej. Dodajemy do nich sól.
  • 6. Każdy rulonik maczamy w jajku a potem obtaczamy w panierce. Obsmażamy na patelni.
  • 7. Podajemy z czerwonym, czystym barszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy