Szpinakowe paccheri na puree z pomidorów i bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAKARON
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, aby był pół-twardy.
2. W trakcie gotowania przygotuj farsz:
- szpinak (może być mrożony) podsmaż na oliwie z rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- przestudź i dodaj do masy serek (ricotta lub almette) oraz żółtko
3. Ugotowany makaron przestudź (przelej zimną wodą) a następnie napełnij każdą rurkę makaronową farszem - im więcej farszu tym lepiej :)
4. Układaj makaron w żaroodpornym naczyniu. Posyp startym serem i zapiecz ok. 8-10min. w piekarniku w temp. 180st.
2.PUREE
1. Do blendera dodaj puszkę pomidorów bez skórki, dwa pomidory suszone (najlepiej w oliwie), dużą garść listków bazylii.
2. Zmiksuj wszystko na jednolitą pulpę.
3.SAŁATKA
1. Przy pomocy obieraczki do warzyw przygotuj paski z młodej cukinii.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z rozgniecionym czosnkiem.
3. Dodaj paski cukinii oraz odrobinę gorącej wody. Podduś ok. 2 minuty.
4. Dodaj pomidorki pokrojone na połówki. Podgrzewaj mieszając, ok. 1 min.
5. Zdejmij z ognia i dodaj świeżą bazylię oraz świeżą botwinkę (listki)
4.PODAJEMY
1. Sałatkę podajemy lekko ciepłą, posypaną prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
2. Makaron podajemy na piuree z pomidorów i świeżej bazylii, posypany świeżo startym serem.
Komentarze