Przepis szybki,prosty,smaczny i niezwykle efektowny.
20 min
Składniki:
300gr szpinakowego tagiatelle
200 gr sera plesniowego typu Rokpol
200 ml smietany 18%
żółtko
jedna poledwiczka wieprzowa
3 łyzki oliwy i 3 łyzki sosu sojowego lub suszonych ziół
sól,pieprz
sos sojowy
świeża rukola
Szpinakowe tagiatelle z sosem serowym i polędwicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.na 20 min przed gotowaniem marynujemy pokrojone w plastry polędwiczki w oliwie i sosie sojowym lub oliwie i ziolach w zaleznosci od upodobania.Nastepnie wstawiamy makaron i rozpuszczamy w osobnym rondelku ser dodajac po trochu smietanę żebu ułatwić mu rozpuszczenie(ja lubie nie rozpuszczac go całkowicie żeby pozostałe kawałeczki sera oblepiły później makaron),po rozpuszczeniu dodajemy rozkłocone zółtko i troche pieprzu i odstawiamy sos.Na patelnie wrzucamy zamarynowane mięso najlepiej nie dluzej niz dwie minuty z każdej strony,jednak każdy może je wysmażyc zgodnie ze swoim upodobaniem.Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu,wykładamy na talerze,na to kilka lisci rukoli i mięso.Mozna posypać startym parmezanem:) Smacznego!!
Porady
Najlepiej sprawdza sie błekitny ser pleśniowy,do sosu mozna również wcisnąć zabek czosnku.
Komentarze