Uwielbiam robić przeróżne zapiekanki, a ta ze szpinakiem szczególnie przypadła mojej rodzinie do gustu.
45 min
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
2 cebule
1 łyżka masła
500 g szpinaku świeżego
100 g śmietany
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona
1 łyżka oleju
3 łyżki przecieru pomidorowego
100 ml mleka
200 ml bulionu
3 łyżeczki zagęszczacza do sosu
50 g sera żółtego
tłuszcz do formy
Szpinakowo - pomidorowe gniazdka popeye`a - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na
opakowaniu. Odsączamy, przelewamy zimną wodą. Smarujemy
tłuszczem 4 foremki do zapiekania o średnicy 12 cm i wykładamy
makaron tworząc gniazdka.
2.Szpinak myjemy, siekamy. 1 cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na
patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy szpinak
i smażymy. Pod koniec wlewamy śmietanę i przyprawiamy solą,
pieprzem i gałką muszkatołową. Dzielimy na 4 porcje i wykładamy na
środek makaronu.
3.Obieramy druga cebulę i również kroimy w kostkę. Smażymy na
oleju. Dodajemy przecier i chwilę razem smażymy. Wlewamy mleko,
bulion i zagotowujemy. Zagęszczamy sos. Polewamy gniazdka -
spaghetti po bokach.
4.Ścieramy ser na tarce i posypujemy obficie potrawę. Wstawiamy do
nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 min w 180 st.
5.Gniazdka serwujemy w kamionkach lub przekładamy ostrożnie na
talerz.
Komentarze