Dziś proponuję bitki z karczku podane ze smażonymi na głębokim tłuszczu, serduszkami z ziemniaków i warzywną surówką.
2 godz.
Składniki:
karczek wieprzowy bez kości 1,2 kg
pół dużej czerwonej cebuli
biała cebula 1 szt.
ziemniaki 1 kg
słoik warzywnej sałatki domowego wyrobu
sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy
olej do smażenia
Sztuka mięsa, frytki, surówka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymyty i pokrojony w 5 plastrów karczek umieszczamy w folii i tłuczemy z obu stron tłuczkiem do mięsa.
2.Utłuczone plastry karczku solimy i pieprzymy z obu stron.
3.Smażymy na patelni z obu stron na rumiany kolor do miękkości mięsa.
4.Kroimy cebulę w piórka, lekko solimy by zmiękła.
5.Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ją do mięsa i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż cebula i mięso będą miękkie.
6.W między czasie gdy smaży się mięso, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w centymetrowe plastry z których wyciskamy serca lub inne kształty w zależności od posiadanych foremek.
7.Tak przygotowane w serca ziemniaki smażymy na głębokim tłuszczu jak frytki.
8.Usmażone plastry karczku układamy na talerze, obok układamy usmażone serca z ziemniaków i sałatkę warzywną ze słoika (domowego wyrobu).
Komentarze