Szwedzkie ciastka karnawałowe

0 (0 ocen)

wspaniałe ciasteczka, idealne ma święta i karnawał

Składniki:

  • ciasto kruche:
    150 g masła
    2 jajka
    300 g mąki
    2 łyżki cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    ciasto parzone:
    0.5 l mleka
    8 łyżek oleju
    300 g mąki
    7 jaj
    szczypta soli
    lukier:
    szklanka cukru pudru
    50-60 ml mleka
    aromat cytrynowy, lub pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Szwedzkie ciastka karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche razem połączyć i zagnieść. Wstawić na 30 min do lodówki.
  • 2. Mleko zagotować z solą i olejem, dodać mąkę i energicznie mieszać. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, zdjąć z ognia i wbijając po jednym jajku, mieszać. Ciasto przełożyć do szprycy.
  • 3. Następnie schłodzone ciasto kruche rozwałkować i pokroić w kwadraty. Ciasto parzone wyciskać ze szprycy na kwadraty. Piec w temp 200 C przez około 30 min.
  • 4. Mleko na lukier zagotować, dodać cukier puder i aromat. Dokładnie wymieszać. Gdyby lukier był zbyt gęsty lub rzadki można dodać więcej mleka, lub cukru pudru. Zdjąć z ognia i polewać przestudzone ciastka

Porady

Polecam też posmarowanie ciasta kruchego przed pieczeniem i wykładaniem ciasta parzonego, cienka warstwą marmolady, lub dowolnych konfitur. Na zdjęciach zamieściłam ciastka zarówno bez jak i z marmoladka(jabłkowa i porzeczkowa)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować