Szwedzkie ciastka karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto kruche razem połączyć i zagnieść. Wstawić na 30 min do lodówki.
2.Mleko zagotować z solą i olejem, dodać mąkę i energicznie mieszać. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, zdjąć z ognia i wbijając po jednym jajku, mieszać. Ciasto przełożyć do szprycy.
3.Następnie schłodzone ciasto kruche rozwałkować i pokroić w kwadraty. Ciasto parzone wyciskać ze szprycy na kwadraty. Piec w temp 200 C przez około 30 min.
4.Mleko na lukier zagotować, dodać cukier puder i aromat. Dokładnie wymieszać. Gdyby lukier był zbyt gęsty lub rzadki można dodać więcej mleka, lub cukru pudru. Zdjąć z ognia i polewać przestudzone ciastka
Porady
Polecam też posmarowanie ciasta kruchego przed pieczeniem i wykładaniem ciasta parzonego, cienka warstwą marmolady, lub dowolnych konfitur. Na zdjęciach zamieściłam ciastka zarówno bez jak i z marmoladka(jabłkowa i porzeczkowa)
Komentarze