Szwedzkie ziemniaki

5 (193 ocen)

  • 50 min

Kuchnia szwedzka

  • 50 min

Składniki:


  • 10-12 ziemniaków równej wielkości
    50 g masła
    łyżeczka soli morskiej (nie mielonej)
    2 łyżki bułki tartej
    4 łyżki startego parmezanu (można użyć dowolnego sera twardego)
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szwedzkie ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzałem piekarnik do 240 stopni C . Ziemniaki obrałem ,naciąłem nożem w kilkumilimetrowych odstępach . Można to zrobić na dwa sposoby : ułożyć ziemniak na łyżce i nacinać ,aż nóż dotknie krawędzi łyżki : lub położyć ziemniak obok deseczki i kroić nożem tylko do wysokości deseczki.
    Następnie stopiłem masło ,posmarowałem nim ziemniaki ( część pozostawiłem aby użyć później ).
    Ułożyłem ziemniaki jeden obok drugiego w żaroodpornej formie ( wskazana płaska ), u mnie wysoka. Posoliłem ,piekłem ok. 30 minut. Posypałem tartą bułką ,skropiłem resztą masła i zapiekałem jeszcze ok. 10 minut. Na koniec posypałem parmezanem ,pozostawiłem w piekarniku jeszcze ok. 5 minut ( czas zależy od wzrokowej oceny ,ziemniaczki winny wyglądać smakowicie ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować