Nazwałam tak to ciasto, bo przygotowuje się je naprawdę błyskawicznie. Słodycz kremu przełamana jest kwaskowatością porzeczek. Naprawdę udany eksperyment kulinarny.
30 min
Składniki:
na blaszkę 26x30 cm:
30-35 herbatników
1 słoik domowej konfitury z czarnej porzeczki
gotowy płat ciasta francuskiego o wymiarach 26x30 cm
250 g masła w temp. pokojowej
1 puszka gotowej masy kajmakowej
Ciasto z herbatnikami i konfiturą "szybciorek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto upiec według przepisu na opakowaniu.
Blaszkę. wyłożyć folią aluminiową. Miękkie masło zmiksować z masą kajmakową. Na dno blaszki wyłożyć połowę herbatników, na herbatniki połowę konfitury i połowę kremu kajmakowego. Przykryć pozostałymi herbatnikami i znów konfitura i krem. Na samą górę ułożyć upieczone ciasto francuskie. Odstawić do lodówki aby masa trochę związała. Smacznego
Komentarze