szybka babka kawowa

4.85 (168 ocen)

  • 50 min

Babki piekę rzadko, bo nie lubię suchych ciast. Ta okazała się bardzo wilgotna, aromatyczna i rozpływała się w ustach. A do tego robi się ją ekspresowo, wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki i gotowe. Smakoszom kawy na pewno zasmakuje. *piekłam w niedużej formie na babkę z kominkiem

  • 50 min

Składniki:

  • 3 jajka
    250 g cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    30 g kakao
    300 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    szklanka kawy o temperaturze wrzenia
Wystaw ocenę:

4.85 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kawy

Szybka babka kawowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz kawy umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie wlać wrzącą kawę i szybko wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w 180*C około 45 minut. Sprawdzać patyczkiem. Można polać polewą czekoladową i posypać migdałami.

Porady

Dla podkreślenia smaku można dodać szczyptę kardamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować