Szybka sałatka z brokuła i jajek

4.5 (197 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam ta sałatkę. Przepis na nią podpatrzyłam w jednej z jadłodajni w Kielcach.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 brokuł lub 1/2 opakowania brokułów mrożonych
    3 jajka ugotowane na półtwardo (w takiej wersji są bardziej bioodżywcze, niż ugotowane na twardo),
    kilka łyżek jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
    1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
    1/2 łyżeczki majonezu
    pieprz i sól (najlepiej różowa, himalajska)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Dodatki

Szybka sałatka z brokuła i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Świeżego brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, mrożonego wrzucamy bezpośrednio do gorącej i osolonej wody. Brokuły gotujemy dość krótko. Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki lub w kostkę. Ostudzone brokuły i jajka przekładamy do miski. W niewielkiej miseczce mieszamy jogurt, majonez, opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy jajka i brokuły. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować