Uwielbiam ta sałatkę. Przepis na nią podpatrzyłam w jednej z jadłodajni w Kielcach.
20 min
Składniki:
1 brokuł lub 1/2 opakowania brokułów mrożonych
3 jajka ugotowane na półtwardo (w takiej wersji są bardziej bioodżywcze, niż ugotowane na twardo),
kilka łyżek jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki majonezu
pieprz i sól (najlepiej różowa, himalajska)
Szybka sałatka z brokuła i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Świeżego brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, mrożonego wrzucamy bezpośrednio do gorącej i osolonej wody. Brokuły gotujemy dość krótko. Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na ósemki lub w kostkę. Ostudzone brokuły i jajka przekładamy do miski. W niewielkiej miseczce mieszamy jogurt, majonez, opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy jajka i brokuły. Schładzamy w lodówce.
Komentarze