Wczoraj na bardzo szybko musiałam/chciałam zrobić danie. Nie tylko głodny był Mikołaj, ale również goście Mikołaja. Cóż jest bardziej szybkiego i niezawodnego jak ciasto francuskie. Kilka chwil i danie gotowe. Wszystkim smakowało.
40 min
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
2 cebule
paczka świeżego szpinaku
1 opakowanie sera mascarpone/250 g
1/2 opakowanie sera feta/125 g
100 g sera żółtego
1 łyżeczka papryczki chili/mielonej
1 łyżka oliwy
Szybka tarta ze szpinakiem - fast tart with spinach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jak to zrobić?
- opłucz i osusz szpinak
- pokrój cebule w wiórki i zeszklij je na oliwie, dodaj mielone chili/ 5-7 min.
- do cebuli dodaj szpinak, wymieszaj i szklij razem z cebulą 1-2 min.
- dodaj ser mascarpone, wymieszaj
- dodaj fetę, wymieszaj
- na blaszce ułóż ciasto francuskie /część odkrój na górę/, i włóż je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 6-7 min.
- wyciągnij ciasto, rozłóż na nim masę szpinakowo - serową, górę posyp utartym żółtym serem i połóż paski ciasta francuskiego
- włóż na 20 min. do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
- po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno "odpocząć" 10 min. następnie pokrój je na mniejsze części i udekoruj listkami świeżego szpinaku
Komentarze