Szybka zapiekanka warzywna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Robię tę zapiekankę bardzo często. Idealna na obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 1 brokuł
    fasolka szparagowa - ilość według uznania
    mała cukinia
    makaron pełnoziarnisty- ilość według uznania
    śmietana 500 ml
    jajka 3
    pomidor
    mozzarella
    masło, sól,pieprz, zioła prowansalskie

Szybka zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł, fasolkę oraz makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w krążki posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je na maśle do lekkiego zarumienienia. W naczyniu żaroodpornym rozsypujemy makaron, fasolkę i brokuł pocięty w małe różyczki. Układamy upieczoną cukinię i posypujemy mozzarellą. Układamy na wierzch pomidor posypany solą,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec śmietanę łączymy z jajami i dodajemy sól, pieprz, zioła. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 30 minut (czas może się wydłużyć w zależności od wielkości naczynia, należy sprawdzać kiedy całość się połączy)

Porady

Można dodać do tej zapiekanki usmażonego kurczaka oraz inne ulubione warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy