Szybka zupa krem z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wspaniała rozkosz dla podniebienia zwłaszcza dla małych milusińskich.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
    2 średnie cebule
    2 łyżki oleju
    250 ml śmietanki 30% lub jogurtu greckiego
    500 ml bulionu warzywnego-może być z kostki
    sól
    pieprz
    szczypta cukru
    pół łyżeczki słodkiej papryki i bazylii - niekoniecznie

Szybka zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sycąca i pyszna zupa krem z zielonego groszku 1. Do garnka wlać 2 łyżki oleju i dodać pokrojoną w kostkę cebulę-dodać szczyptę cukru / cebulka się nie przypali i będzie miała piękny aromat /. Przez chwilkę podsmażyć i następnie dodać opłukany mrożony zielony groszek-podsmażyć przez 1 minutę mieszając i zalać bulionem tak,aby zakryło potrawę. Gotować około 10 minut aż groszek zmięknie. Całość zmiksować blenderem, dodać śmietankę 30% lub jogurt grecki i zagotować. Przyprawić do smaku solą,pieprzem oraz jeżeli ktoś lubi bazylią i słodką papryką.
    Gotowe.

Porady

Dla urozmaicenia potrawy na drugi dzień można podać zupę z ugotowanym ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy