Szybka zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniakami i skwarkami

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Smaczna zupa szczawiowa. Jest to przepis mojej babci.

  • 60 min

Składniki:

  • 280 g szczawiu
    1/2 kg ziemniaków
    2 kostki bulionu warzywnego
    1,5 łyżki mąki
    0,5 szkl wody
    0,5 szkl kwaśnej śmietany
    mały kawałek boczku
    5 jajek
    sól
    pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szybka zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniakami i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj 1l wody, dodaj do niego kostki bulionu warzywnego. Chwilkę pogotuj. Następnie dodaj szczaw i wszystko wymieszaj. Po chwili zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 8 minut. Dodaj sól i pieprz.
    Mąkę połącz z wodą i wymieszaj. Dodawaj powoli do zupy.
    Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki zupy, mieszamy, a potem wlewamy do garnka. Gotuj ok. 8 minut na małym ogniu.

    Ugotuj jajka na twardo.

    Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i ugotuj.

    Boczek pokrój w duże kawałki i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu. Dodaj do niego pokrojoną cebulę i ugotowane ziemniaki. Smaż razem przez chwilę, aż ziemniaki będą zarumienione z każdej strony.

    Przełóż na talerz ziemniaki z cebulą i boczkiem. Zalej zupą szczawiową. Dodaj przekrojone na pół jajko i posyp koperkiem.

    Smacznego:)




Porady

Aby skwarki były chrupiące – nie mieszajmy ich (podczas mieszania uwalnia się woda, i skwarki będą gumowate). Gdy tłuszcz już się znacząco wytopi, wystarczy nieco potrząsnąć patelnią, a skwarki zmienią układ i zaczną się rumienić z innej strony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować