Najprostszy i najszybszy barszcz, który możemy podać na świąteczny stół.
Składniki:
ok 0,5 kg boczku w kawałku wędzonego
0,5 kg kiełbasy białej lub innej (u mnie akurat śląska)
6-8 jajek ugotowanych na twardo
majeranek
pieprz czarny, biały i ziołowy
sól
200 ml śmietany 18%
5 ząbków czosnku
4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
kilka listków laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
barszcz z torebki dla wzbogacenia smaku (można pominąć)
Szybki barszcz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na gotującą się wodę wrzucić boczek, listki laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować ok pół godziny a następnie dodać chrzan, obrane ząbki czosnku (można je przepuścić przez praskę), majeranek (ja daję dużo). Kiełbasę pokroić w plastry lub pół plastry dodać do wywaru. Całość gotować ok 15 min. Doprawić przyprawami, dodać barszcz z torebki, zagotować. Na koniec całość zabielić śmietaną.
2.Jajka obrać, pokroić na kawałki i dodać do barszczu. Przed podaniem można posypać rzeżuchą.
Komentarze