Szybki barszcz Wielkanocny

4.42 (151 ocen)

Najprostszy i najszybszy barszcz, który możemy podać na świąteczny stół.

Składniki:

  • ok 0,5 kg boczku w kawałku wędzonego
    0,5 kg kiełbasy białej lub innej (u mnie akurat śląska)
    6-8 jajek ugotowanych na twardo
    majeranek
    pieprz czarny, biały i ziołowy
    sól
    200 ml śmietany 18%
    5 ząbków czosnku
    4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
    kilka listków laurowych
    kilka kulek ziela angielskiego
    barszcz z torebki dla wzbogacenia smaku (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.42 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały

Szybki barszcz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na gotującą się wodę wrzucić boczek, listki laurowe, ziele, sól i pieprz. Gotować ok pół godziny a następnie dodać chrzan, obrane ząbki czosnku (można je przepuścić przez praskę), majeranek (ja daję dużo). Kiełbasę pokroić w plastry lub pół plastry dodać do wywaru. Całość gotować ok 15 min. Doprawić przyprawami, dodać barszcz z torebki, zagotować. Na koniec całość zabielić śmietaną.
  • 2. Jajka obrać, pokroić na kawałki i dodać do barszczu. Przed podaniem można posypać rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować