Szybki biszkopt pod bezową chmurką

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto które jest banalnie proste do zrobienia.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt;
    3 jajka
    3 żółtka
    3/4 szklanki maki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    2- 3 jabłka

    Beza;
    3 białka
    4 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubicie słodsze)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szybki biszkopt pod bezową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie;
    Ubijamy białka na biszkopt z odrobiną soli na puszystą i sztywną pianę. Dodajemy cukier - łyżka po łyżce i ciągle ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy 6 żółtek. Ubijamy nadal. Na samym końcu dodajemy po kilka łyżek przesianej mąki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem a dno smarujemy masłem. Wykładamy ciasto , wyrównując wierzch. A następnie rozsypujemy niedbale po wierzchu jabłka. Delikatnie dociskając je do środka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min. W tym czasie robimy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Po 30 min. na wierzch ciasta wykładamy bezę, robiąc po wierzchu ślimaka trzonkiem od łyżki. Wkładamy na około 10 min. zmniejszamy temp do 160C i pieczemy około 10-15 min. Do momentu aż beza lekko się przyrumieni i usztywni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować