Szybki deser czereśniowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki deser powstał z myślą o niespodziewanym gościu. Do jego przygotowania wystarczy nam ok 30 minut, a kolejne 30 wystarczą by deser odpowiednio się schłodził w lodówce.

  • 30 min

Składniki:

  • Na ok 8 pucharków:

    200g herbatników czekoladowych
    4 duże łyżeczki masła orzechowego
    400ml śmietanki 30%
    1 śmietan-fix
    4 łyżki cukru pudru
    350g serka mascarpone
    400g wydrylowanych czereśni
    150g truskawek


    Do dekoracji:
    kilka czereśni "z ogonkiem"
    kilka listków świeżej mięty
    kilkanaście rurek waflowych z nadzieniem waniliowym

Szybki deser czereśniowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki drobno kruszymy w robocie kuchennym, dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Powinny powstać większe "grudki". Do każdego pucharka wsypujemy na spód po łyżce takiej mieszanki.
  • 2. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Do kremu powoli dodajemy po łyżce zblendowanych czereśni. Gotowy krem nakładamy do pucharków naprzemiennie z pozostałymi herbatnikami. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki truskawki oraz dekorujemy miętą, czereśnią i rurkami waflowymi. Deser schładzamy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy