Szybki dżem truskawkowy

4.51 (168 ocen)

  • 30 min

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni i smażenie truskawek, to polecam ten przepis. Szybki, prosty, bez chemicznych zagęszczaczy oraz z dodatkiem naturalnej pektyny. Dżem możemy przygotować także w mniej kalorycznej wersji.

  • 30 min

Składniki:

  • - 2 kg truskawek
    - 700 g cukru (lub ksylitolu)
    - sok wyciśnięty z 1 cytryny
    - około 10 g pektyny domowej
    - ziarenka wanilii (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżem truskawkowy

Szybki dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte truskawki pozbawiamy szypułek, kroimy je na mniejsze kawałki, dodajemy do nich cukier, ziarenka wanilii (opcjonalnie) oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Truskawki odstawiamy na chwilę, aby puściły delikatnie sok lub lekko je rozgniatamy.
  • 2. Następnie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy pojawiający się na wierzchu szum i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pektynę i cały czas mieszając, gotujemy wszystko przez kolejne 2 minuty. Gotowy dżem przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować