Szybki keks biszkoptowy

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 10 osób

Puszysty i bardzo smaczny. Idealny do filiżanki kawy lub herbaty.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • - 5 jajek (białka oddzielone od żółtek);
    - 190 g drobnego cukru do wypieków (można dodać więcej);
    - 250 g mąki;
    - 1 łyżka soku z cytryny;
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
    - szczypta soli;
    - łącznie 200 g różnych bakalii (rodzynki, śliwki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy, suszone figi, daktyle, wiśnie, itp.).
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybki keks biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodaj cukier, nie przerywając ubijania. Dodaj również sok z cytryny. Następnie dodaj żółtka i ubijaj do połączenia z białkami.
    Kolejno dodaj przesianą mąkę i ekstrakt z wanilii. Tym razem użyj szpatułki do łączenia składników. Mieszaj delikatnie, aby piana nie opadła.
    Na końcu partiami dodaj obtoczone w mące bakalie (możesz je wcześniej namoczyć np. w rumie) i za pomocą szpatułki połącz je z ciastem.
    Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Delikatnie wyrównaj.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Wyjmij i wystudź na kratce.
    Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować