Szybki keks biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce, dodaj cukier, nie przerywając ubijania. Dodaj również sok z cytryny. Następnie dodaj żółtka i ubijaj do połączenia z białkami.
Kolejno dodaj przesianą mąkę i ekstrakt z wanilii. Tym razem użyj szpatułki do łączenia składników. Mieszaj delikatnie, aby piana nie opadła.
Na końcu partiami dodaj obtoczone w mące bakalie (możesz je wcześniej namoczyć np. w rumie) i za pomocą szpatułki połącz je z ciastem.
Gotowe ciasto przelej do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy keksówki o długości mniej więcej 25 cm. Delikatnie wyrównaj.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 60 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Wyjmij i wystudź na kratce.
Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą.
Komentarze