Szybki krupnik dla zapracowanych lub leniwych ;)

4.96 (181 ocen)

  • 60 min

Gęsta, sycąca zupa. Z dodatkiem bułki zaspokoi nawet duży głód. Szybka i łatwa do zrobienia.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,25 l wody
    2 kostki rosołowe
    listek laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 garście mrożonej włoszczyzny (słupki)
    1/2 woreczka kaszy jęczmiennej (50g)
    3 spore ziemniaki
    20-25 dag kiełbasy (np. śląskiej)
    sól, pieprz
    zielona pietruszka i koperek
    ew. śmietanka 18% lub 12%, lub mleko skondensowane niesłodzone
Wystaw ocenę:

4.96 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Szybki krupnik dla zapracowanych lub leniwych ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
  • 2. Zagotowujemy wodę z dodatkiem kostek rosołowych, wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy włoszczyznę. Kiedy się zagotuje, wsypujemy kaszę, mieszamy. Kiedy znowu się zagotuje, wkładamy ziemniaki, mieszamy i gotujemy 20 minut.
  • 3. Do zupy dokładamy kiełbasę pokrojoną w kostkę, jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą (najpierw próbujemy, czy potrzeba).
    Wrzucamy posiekaną pietruszkę i koperek.
  • 4. Zupę można zabielić śmietanką lub mlekiem już na talerzu (nie jest to konieczne).

Porady

Zupę można przygotować na wywarze mięsnym i mięso wkroić zamiast kiełbasy, ale to już nie będzie szybkie danie. Zupy zawsze zabielam śmietanka (słodką) lub mleczkiem. Wtedy pozostałą zupę można spokojnie przechować w lodówce nawet 2-3 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować