Szybki indyk

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i łatwa do wykonania potrawa, po raz pierwszy jedliśmy ją z żoną we Włoszech, może być przygotowywany z filetami z indyka lub z kurczaka

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SOS:
    - filet z indyka lub kurczaka: 200 gramów
    - cebula biała duża: 1 sztuka
    - ser gorgonzola: 200 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz biały: 1 szczypta
    - mleko lub śmietana: 50 mililitrów
    - olej: 2 łyżki
    - szpinak świeży: 200 gramów
    MAKARON:
    - makaron świderki 5 zbóż: 100 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - olej: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szybki indyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu), do której przed wrzuceniem makaronu wlewamy olej, po ugotowaniu odcedzamy
  • 2. myjemy i osuszamy szpinak, kroimy cebulę w drobną kostkę, plastry indyka kroimy w kostkę o bokach ok. 1 cm, tak jak i gorgonzolę
  • smażona cebula 3. na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy
  • indyk z cebulką 4. do cebuli dorzucamy pokrojonego indyka i smażymy dalej ok 5-7 minut
  • indyk, cebula gorgonzola 5. następnie dodajemy pokrojoną gorgonzolę i roztapiamy ją
  • sos 6. dolewamy mleko lub śmietankę, chwilę smażymy mieszając i redukując nadmiar płynu
  • sos z makaronem 7. do sosu dorzucamy ugotowany wcześniej makaron
  • makaron z sosem i szpinakiem 8. a na końcu szpinak
  • szybki indyk 9. dodajemy sól i biały mielony pieprz do smaku, przesmażamy ok. 2 minut i podajemy - smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować