Ten makaron to obiad na szybko, który powstał z zebranych na grządce szpinaku i rukoli. Nie dość, że jest tani, szybki i łatwy do przygotowania, to jeszcze bardzo smaczny i pożywny :)
20 min
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
400 g makaronu tagliatelle (u mnie pomidorowy)
cebula duża
3 duże ząbki czosnku
50 g szpinaku świeżego
30 g rukoli
100 g sera topionego gouda
6 dużych łyżek śmietany
50 g sera żółtego
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Szybki makaron ze szpinakiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie, osączamy.
2.Szpinak i rukolę siekamy na mniejsze kawałki, ser żółty kroimy w kostkę.
3.Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
4.Czosnek drobno siekamy, dodajemy do usmażonej cebulki, dodajemy też ser topiony i podgrzewamy chwilkę na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści.
5.Następnie dodajemy śmietanę, szpinak i rukolę, całość podgrzewamy mieszając około 1-2 minuty, wyłączamy ogień i dodajemy ser żółty, przyprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Komentarze