Szybki sos ze świeżych ziół i grzybów

4.5 (173 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam przepis dla niecierpliwych czy sporadycznych grzybiarzy, którzy swoje grzyby zjadają od razu, zamiast czekać aż grzyby się ususzą i staną się skarbem w okresie przed Bożym Narodzeniem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mieszane grzyby leśne lub pieczarki: 0.5 kilograma
    - masło o temperaturze pokojowej: 10 gramów
    - parmezan, świeżo starty: 1 łyżka
    - cebula drobno posiekana: 1 sztuka
    - rozmaryn świeży posiekany: 1 sztuka
    - tymianek świeży (same listki): 1 sztuka
    - oliwa z oliwek, olej: 2 łyżki
    - sól morska mielona: 1 szczypta
    - pieprz czarny grubo mielony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Szybki sos ze świeżych ziół i grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szybki sos ze świeżych grzybów i ziół - wolnakuchnia 1. Cebulkę zeszklić na patelni, odstawić. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki (ważne jest aby zrobić to tuż przed smażeniem). Na patelni rozpuścić masło, dodać gałązki rozmarynu i tymianku, chwile podgrzać, dodać grzyby, sól i pieprz, następnie cebulę i całość smażyć na złoty kolor przez ok. 10 -15 minut. Z sosu usunąć gałązki ziół, posypać natką lub koperkiem. Podawać na ulubionym makaronie, z dodatkiem świeżego parmezanu i oliwy. Uwaga, takiego dania ponownie nie odgrzewamy! Zjadamy natychmiast po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować