Ciasto:
340 g mąki
400 ml mleka
1 szkl wody
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie :
20 dag marchewki
20 dag pietruszki
10 dag cebuli
20 dag pieczarek
10 dag sera w kawałku
10 plasterków sera żółtego
1 pierś z kurczaka
przyprawa gyros,sól,pieprz
Naleśniki warzywno- mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarku o grubych oczkach, następnie podlewamy je wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Cebule i pieczarki pokrojone w półplasterki smażymy na maśle i dodajemy do marchewki i pietruszki.
Pierś z kurczaka kroimy w drobniutką kosteczkę i smażymy na oleju pomieszanym z przyprawą gyros.
Usmażoną pierś dodajemy do warzyw i mieszamy z serem startym na małych oczkach. Doprawiamy do smaku .
2.Naleśniki smażymy .Następnie nakładamy farsz i zawijamy naleśnika w chusteczkę. Na każdego naleśnika kładziemy plasterki sera i zapiekamy w naczyniu żaroodpornym około 15 minut.
Komentarze