Szybki tort śmietanowy

0 (0 ocen)

Najsmaczniejsze torty to najprostsze torty.

Składniki:

  • forma o średnicy 18 cm
    porcja na 1 biszkopt, (składniki podwajamy na 2 biszkopty):
    3 jajka XL
    1/2 szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    łyżka mąki ziemniaczane
    łyżeczka proszku
    masa 1:
    330 ml śmietany 30%
    szklanka pudru
    łyżka żelatyny
    5 łyżek wrzątku
    masa2:
    2 budynie śmietankowe
    2,5 szklanki soku jagodowego
    3 łyżki cukru
    dodatkowo:
    330 ml śmietanki 30% do obłożenia
    kilka brzoskwiń z puszki plus sok z nich
    ryż preparowany
    mały słoik powideł śliwkowych




Szybki tort śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z cukrem i solą na puch. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki mieszamy z proszkiem, dodajemy po łyżce. Masę przelewamy do natłuszczonej blaszki, upuszczamy na podłogę z 30 centymetrów( w ten sposób pozbędziemy się pęcherzyków powietrza), pieczemy ok 30 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika znów upuszczamy , przecinamy na dwie połówki.
    Tak pieczemy dwa biszkopty, i przecinamy na pół, żeby wyszły 4 blaty. Nasączamy sokiem z brzoskwiń.
  • 2. Śmietanę ubijamy z pudrem. Żelatynę roztapiamy we wrzątku, dodajemy. Smarujemy jeden blat, na nim układamy brzoskwinie pokrojone w drobne kawałki , przykrywamy blatem. Smarujemy ostudzoną masą budyniową. (Budyń gotujemy na soku z dodatkiem cukru. ) Przykrywamy kolejnym blatem. Następnie smarujemy powidłami, przykrywamy ostatnim biszkoptem.
  • 3. Całość smarujemy ubitą śmietaną z pudrem. Obsypujemy ryżem preparowanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy